Studený porcelán bez "vaření"
Než začnu psát co a jak, musím podotknout, že toto není můj návod, okoukala jsem ho na YouTube a moc se mi líbil právě proto, že nemusím hmotu nikde vařit a podobně, jako to většinou u ostatních návodů je.
A teď tedy, co budeme potřebovat:
200 g hladké PŠENIČNÉ (to je důležité) mouky
180 g bílého lepidla (Herkules, Duvilax…)
50 g (asi ¼ hrnku) Maizeny (kukuřičný nebo bramborový škrob)
1 polévkovou lžíci tělového mléka nebo krému
1 polévkovou lžíci olivového nebo dětského oleje (ale podle mne jde použít např. i slunečnicový apod.)
4 kapky octa (slouží jako konzervant)
Pomůcky:
Mísa, polévková lžíce, vál nebo nějaká jiná podložka, váha nebo odměrka, hrneček.
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, nalijeme lepidlo a přidáme škrob (Maizenu). Zamícháme a pak rukama propracujeme.
Přidáme tělové mléko a opět zapracujeme a přendáme na podložku, kde "těsto" prohněteme.
Přidáme olej, ocet, opět prohněteme a máme hotovo :)
Hmota se pak dá i obarvit například temperami a podobně, na fotkách vypadá žlutě, ale je bílá, je to jen špatným světlem při focení :) Porcelán pak uchováváme v igelitovém sáčku nebo v uzavíratelné nádobě v lednici.