Ovocné kynuté knedlíky tak trochu jinak podle babičky Evy
500 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
1 vejce
2 lžíce cukru
1 lžíce oleje
Mléko dle potřeby
Na "náplň" a dozdobení: měkké ovoce, cukr, tvaroh, máslo na omaštění
Z trošky vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a lžíce polohrubé mouky, si zaděláme kvásek a necháme ho vzejít. Poté smícháme s dalšími přísadami a těsto necháme v teple, zakryté potravinovou fólií nebo utěrkou kynout asi hodinu.
Poté těsto propracujeme a už jen tvarujeme kuličky (neplníme ovocem). Opět necháme chvíli odpočinout a poté je vaříme na páře.
Mezitím si v kastrůlku ohřejeme trošku vody, vložíme ovoce, například jahody, ostružiny.... přidáme cukr a pozvolným vařením ovoce rozvaříme.
Servíruje tak, že knedlíky jen nahoře mírně nařízneme nožem do kříže a poléváme ovocem. Dozdobíme tvarohem, rozehřátým máslem....